Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TURDETANIA, A TARTESSOK EGYIK OSI LAKHELYE A MAI ANDALUCIA TERULETEN

2010.06.03

Kép AZ IBER TURDETANOK AZAZ A

TARTESSOK A MAI ANDALUCIA TERULETEN!

 

STRABON /Estrabon/ SZERINT --MINT MAR REGEN IS IRTAM-- AZ EBEREK "LEGTUDOSABB" NEPERESZE A TUR-DETANOK VOLTAK. KULTURAJUK--TUDASUK 17 000 EVET HATAROLT BE---TEHAT TOBB MINT 3 FOLDI CIVILIZACIO IDEJENEK AZ ISMERETEIT HAGYTAK RANK. AZ UTOLSO --MEG A JELENLEGI CIVILIZACIONK IS AZ O TUDOMANYUKKAL KEZDODIK EL. MA EZ A HAPLOGROUPOK ISMERETE ALTAL IS BIZONYOSSA VALT. EN MAR NAGYON REGEOTA FOGLALKOZOM VELUK BAR EZ ELSO ADATAIMAT A LEGENDAIK VILAGABOL MERITETTEM AZOKBOL A                           MITOSZOKBOL MELYEK EGYRE IGAZABBAKNAK LESZNEK A MAI BIZONYITO TUDOMANYOK ALTAL. OSHAZAJUK AZ AFRIKA NYUGATI PARTJAIHOZ KOZEL ESO 7 CANARI SZIGETEKEN VOLT. PIRAMISEPITO ISMERETEI ELSO  NYOMAIT IS ITT HAGYTAK MAGUK UTAN EGY "INDIAN, AMERIKAI TIPUSU LABDAJATEKOS" PIRAMIS ALTAL..  A MAR A SZIGETVILAGUKBAN HASZNALT "IBER" NYELVBOL A RANK MARADT  NYELVI  MARADVANYOK EGY MAGYAR SZAMARA NEM ISMERETLENEK, HISZEN NAPKULTUSZUKAT ES ANNAK A MEGMARADT  SZOKINCSET  A MAI NAPIG IS HASZNALJUK. /innen ered a MOGARAN ---MAG-ARANY--NAP  cime is ennek az oldalnak--de meg  a TEMES--FAJKAN stb. szavaink is/ . AZ PAPNOI--APACA SZERVEZETUK NEVE,  LETE AZ "ARMIGUADA" PEDIG ITT MEXICOBAN KOZTUDOMASU, HOGY AZ IBER FELSZIGET ESTREMADURIABAN ELT TOVABB ES HERNAN CORTESSEL KELT AT A TENGEREN AMERIKABA A "GUADALUPE" SZUZ NEVE ALTAL. /guada --hada a spanyolban, tuder a magyar nyelvben/. SZINTEN IGEN ISMERETES AZ IS ITT, A NYELVESZEK KOREBEN AZ, HOGY A FENNMARADT INDIAN NYELVEKBEN   IGEN KIUTKOZIK AZ IBER NYELVEK HATASA, BIZONYOS SZOKINCSE ES EZ NYILVAN VALO, HISZEN OK EPITIK FEL AZ ELSO "HIDAT" NEMCSAK AZ AFRIKAI ES AMERIKAI FOLDRESZEK KULTURAJA , HANEM MEG AZ ALTALUK HAGYRAHAGYOTT EUROPAI KULTURAK, NYELVEK KOZOTT IS. 

AZ IBER SZETSZORODAS NYOMAI MEGTALALHATOK  EGYIPTOMBAN,  BABYLONIABAN, KINABAN SOT MEG AZ INDIABAN IS. AZT HISZEM, HOGY EZEKROL MAR BOVEBBEN IRTAM MEG AKKOR IS HA NEM IRTAM LE AKARATTAL AZ "IBER" MEGNEVEZEST. RESZT VETTEK A GOROG SOT MEG A ROMAI BIRODALOM FELEPEITESEBEN IS MINT MAR LATTUK. 

ERDEKESEN. A KAUKAZUSI GRUZIA RESZUNKNRE A SZABIR ROKONAOK LAKHELYE UGYAN DE A REGI NEVE ENNEK A HELYNEK IS IBERIA VOLT--SOT AZ EGESZ "GEORGIA" KAUKAZUSI RESZ IS.

A CANARI SZIGETI OSHAZABAN A CELTA NOURALMI RENDDEL ELTEK EGYUTT ES AKIK KB. 300 EVVEL A IBEREK ELOTT SZINTEN A TENGEREN ERKEZTEK AZ OSI IR TERULETEKRE ( meg az iber felszigetten az i.e.1000 elott is megtalaljuk oket) ES AKIKET AZ IBEREK ---AZ AFRIKAI "KALANDOZASUK", BIRODALMAK FELEPETESE UTAN-- OTT ERTEK UTOL ES ALAPITOTTAK MEG A CELT-IBER KULTURAT--MIG MAS RESZUK ELERVE AZ IBER FELSZIG DELI RESZET--CSUCSKET MEGALAPITOTTA AZ ELSO TURDETANIAT---TURANIAT A MAI ANDALUCIA TERULETEN.

OK LESZNEK AZ ELSO METALURGIKA FELFEDEZOI SAJAT BANYAKKAL. MUVESZTUK KO--FAFARAGASBAN, CERAMICABAN ES FEGYVER KESZITESBEN MARAD FENN. (lasd a hatusukat az amerikai oshonos nepek muveszeteben is)

OSI NYELVUK PRIMITIV "PALEOHISPANIKANAK" NEVEZHETO MA AGLUTINANTES FORMABAN DE BIZONYOS RAGOK HASZNALATAVAL. 3 TIPUSU IRASUK MARADT FENN A TURDETANOKNAK MELYBOL EGYIK EPPEN SILABIKUS VOLT. ALTALUK ALAKULT KI A GOROG JONIKAI abc IS,  MELYBEN MEGTALALHATOK AZ IBER NYELV JELLEGZETESEGEI!   AZ IRASTUDOMANY PEDIG CSAK A PAPIRENDEK TUDOMANYA VOLT. NEMCSAK A MITOLOGIAI EMLEKEZNEK MEG A FAJKAN NEVU FERFIURALMU PAPIKASZTJUKROL, HANEM A MAI TORTENESZEK IS. NYELVEMLEKEIBEN FENNMARADT A CANARI SZIGETEK E PAPJAINAK A NEVE ES E PAPI NEVET ISMERTE MEG A REGI MAGYAR TORTENELEM IS, HISZEN ELOSZOR MEG OTTHON HALLOTTAM--- OLVASTAM EZT A KIFEJEZEST.

 

 A harom kulombozo irasformajuk:

Ugye ismertnek latszik?Kép

Kép

 

MA MAR EZEK UTAN ERTHETO, HOGY MIERT IS OLVASHATOAK AZ ETRUSZK ROVASIRASOK MAGYAR NYELVEN MINDANNAK ELLENERE, HOGY NEM VAGYUNK ETRUSZKOK ES AZ ETRUSZKOK SEM MAGYAROK

HISZEN NEM TARTOZUNK VELUK EGY HAPLOGROUPBAKép

AZ UJ HAPLOGROUP GEN VIZSGALAT NEM CSAK A KUTATOTT NEPNEK AZ GENJET ISMERTETI MEG, HANEM AZ ENNEK AZ OSSZETEVOIT ES MEGJELENESENEK A KORAT IS. AZ IBEREK AZ HAPLOGROUP H CSOPORTJAHOZ TARTOZIK ES NEM NEHEZ ENNEK UTANA NEZNI!

A KESOBB KIALAKULO MAGYARSAG TORTENETEHEZ TOBB HELYROL, TOBB LEPESBEN ERKEZETEK A KULOMBOZO IBER CSOPORTOK, TORZSEK!

A MAGYAR MULTUNK IGEN SZOROS OSSZFUGGESBEN ALL A SZKITAK TORTENELMEVEL. ES MELYET A HAPLIGROUPI GEN VIZSGALAT EREDMENYE IS CSAK MEGEROSIT..  HA A SZKITAKAT NEM IS SOROLHATJUK KIMONDOTTAN AZ IBER NEPEK KOZE DE  A VELUK VALO ROKONSAGOT EL KELL, HOGY FOGADJUK. VALOJABAN CELTIBER NEP MAR. AZ OSI CSUVAS NYELVUK LESZ AMI  ELVEZET MINKET EGESZEN A VASZKOK NEPEHEZ.  TUDJUK, HOGY A VASKOK NYELVE ROKON NYELVE AZ OSI "QUANCHE" IDIOMANAK ES EGYBEN A KAUKAZUSI NYELVEKNEK IS AMIT  "DENE-KAUKAZUSI" BESZEDMODNAK IS NEVEZNEK. OSI OSHAZANK NEVE PEDIG  "DENTU MOGERIA" VOLT. 

ENNEK A NYELVNEK  A MODERN VALTOZATAI TERMESZETESEN A KAUKAZUSI,  A DRAVIDIAI ES EGYES ESZAK AMERIKA OSHONOSI NYELVEKNEL TALALHATOK MEG.

DENE forditott formajaban ENED azaz ENET A MAGYAR "SZARVASTEHEN" ino--uno lesz es ENEBOL ANONYMUSNAL EMESE "OSANYANK" LESZ!

AZ OSI MAGYAR SZKITAK AZ  ESZAKI MESEBELI HYBERBOREUS FOLDJEROL KERULTEK A DELEBBRE FEKVO VIDEKEKRE IGY TOBBEK KOZOTT A KARPAT MEDENCEBE IS.  TORTENELMILEG A BALTI TENGER PARTJAIT JELOLI MEG.

BALT----BALAT--ON

AZ  ESZAKI IR CELTAKKAL KEVEREDET IBEREKET JELOLIK MEG MINT SZKITAKAT.  NEVUKET A "LATIN" NYELVBEN IS HASZNALT "EQUITES"---LOVAS MEGNEVEZESSEL HOZZAK OSSZE. A VASZKOK  NYELV EGYEZTETESEVEL SOKAN FOGLALKOZTAK MELY TAGADHATATLANUL "MAGYAR" VONASOKAT IS HORDOZ MAGABA DE NEM FOGADHATO MEGSEM EL EGY SZKITA OSI NYELVNEK--DE E NYELVNEK TOBB DIALETUSA MAR IGEN MELYEK HA NEM IS EPPEN  AZ IR CELTA VONASOKAT VONJAK MAGKKAL, HANEM AZ IBER PENINSULA ESZAKI RESZEN LETELEPEDETT CELTAK  VAGY A FRANCIAORSZAGI GALLOK NYELVEHEZ VEZET MINKET. E ESZAK SPANYOL TERULET NEVE "ASTURIA" ES A MAI NAPIG HASZNALJAK AZ OSI DIALEKTUSI BESZEDMODJUKAT. TOBB MAGYAR SZO IS TALALHATO EBBEN A DIALACTUSBAN MINT pld. A "FIU" SZO--MIG A FRANCIA GALIA--A KESOBBI PROVINCIA ROMANA "GARONA" NEVEZI MEG A LOVAS "ESQUITES"  NEPET. GAR--MA_GAR,  

VIZKAYA---BIZKAYA PEDIG A NEVE A MAIG MAGMARADT VASK TERULETNEK!  VIZ  SZORESZ ugyanugy mint a CELTA "WIS_KEY" A MAGYAR VIZ SZAVUNKAT JELOLI MEG.

AZ ASZTURIA ES GARONA TORTENELME SEGIT MEGERTENI  A SZKITA NEPEK KIALAKULASAT MEG AKKOR IS HA E NEPEKET NEM TEKINTHETJUK MAGYAR OSOKNEK.HISZEN A CELTIBER MAGYAR OSEINKET A TURANI MEDEK ALTAL OSSZEFOGOTT 6 SZKITA TORZS ADTA KI DE MAR KEVEREDVE, MIVEL A "MAGYAR" GENUNK A HAPLOGROUP G CSOPORTJABA TARTOZIK.

MI MAGYAROK A CELTIBER NEPEK ALTAL MEGSZULETETT TURANI SZKITAK UTODJAI VAGYUNK DE BIZONYOS KEVEREDESSEL-- MINT pld. AMAZON--VERREL FRISSITVE. MINDEN "TUR" NEP ROKON OSUNK, HISZEN PONTOSAN EZ A NEV JELOLI MEG A CELTIBER EREDETET. /turdetan, asturia, turgau--schweiz, turin--italia, med--turani volgy, turci-etruszk stb./ 

 

 

 

 

A mappában található képek előnézete Hivatkozó képek 1

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.